Sportief

De winterstop voor je kantenmaaier

Het is belangrijk om de kantenmaaier niet alleen goed te onderhouden en te verzorgen, maar ook om de kantenmaaier goed op te bergen. Hierdoor zorg je ervoor dat de kantenmaaier nog jarenlang goed werkt. Niet alleen na de dagelijkse werkzaamheden, maar vooral tijdens de lange winterstop is het belangrijk om de kantenmaaiers goed op te bergen. De Tuinmachineshop geeft tips en uitleg om de tuinmachine na een lange pauze weer zonder problemen te laten starten.

Benzine of accu kantenmaaier correct opbergen


Je kunt een kantenmaaier het best hangend opbergen om hiermee ruimte te besparen. Voor je de kantenmaaier gaat opbergen is het verstandig om deze zorgvuldig schoon te maken. Bij een kantenmaaier op benzine is het belangrijk om te brandstoftank leeg te maken. Om de carburator te legen laat je de kantenmaaier stationair draaien totdat de motor afslaat.

Daarna verwijder je de bougie, maar is het wel belangrijk om deze even na te kijken. De bougie kan namelijk gereinigd of vervangen moeten worden. Als de bougie nog functioneel is herken je dit aan de lichtbruine elektroden, zonder witte of zwarte aanslag. Bij een defecte bougie zit er meestal korstvorming en aanslag op de elektroden en moet deze vervangen worden.

Bij het opbergen van een accu kantenmaaier moet je naast de kantenmaaier ook rekening houden met het opbergen van de accu en oplader. Schakel de accu kantenmaaier uit en verwijder de losse accu. Het beste is om de accu te bewaren met een oplaadniveau van twee groen brandende LED’s. Bewaarde accu bij een temperatuur tussen de 10 en + 50 °C en zorg ervoor dat deze niet in aanmerking komt met direct zonlicht en vocht. Voor de oplader haal je de stekker uit het stopcontact en verwijder je de batterij indien nodig. Bewaar de oplader op een droge plaats bij een temperatuur tussen +5 en +40 °C.

Maaidraad en metalen maaigereedschap

Of je nu een accu of benzine kantenmaaier hebt, de draadspoel en het metalen maaigereedschap van de machine berg je op dezelfde manier op. Het metalen maaigereedschap verwijder je en maak je schoon. Vervolgen controleer je op beschadigingen en breng je corrosiebescherming aan met de STIHL Superlub FS.

De draadspoel verwijder je van de maaikop en de maaidraad bewaar je het beste in water, zodat het na de winter meteen klaar is voor gebruik. Je kan droog bewaarde maaidraad ook weer soepel en buigzaam maken door het één of twee dagen in een kom met water te leggen. Goed om te weten, maaidraden hebben vocht nodig om langer elastisch te kunnen blijven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *