Trends

Raamdecoratie kopen? Tips voor het kiezen van de mooiste raamdecoratie

Smaken verschillen, hoe kies je voor de mooiste raamdecoratie? Als eerste moet je gordijnen zien als onderdeel van een groter geheel. Daarnaast moet je ook bedenken of je de raamdecoratie alleen als blikvanger wilt inzetten na zonsondergang of dat je er de hele dag naar (of door) kunt kijken. In tegenstelling tot een vaasje of ander ornament is raamdecoratie niet een product dat je snel even zult vervangen, het is daarom van belang om de juiste keuze te maken. Hier zijn vier tips voor het kiezen van de mooiste raamdecoratie.

1. Lichte en donkere materialen

Voordat we gaan kijken naar de mate van doorzichtigheid zullen we eerst even de kleur van het materiaal bespreken. Lichte tinten reflecteren licht terwijl donkere tinten juist licht absorberen. Dit zorgt voor een open gevoel met lichte wanden en raamdecoratie of voor een kleiner, knus gevoel met donkere tinten. Bij een klein venster merk je dit niet zo, bij grote ramen kan de impact op de ruimte enorm zijn. Denk hier goed over na bij nieuwe raamdecoratie kopen.

2. Lichtdoorlatend of niet?

Naast kleur kun je ook kiezen voor de mate van doorzichtigheid. Doorgaans zullen er drie opties zijn; doorzichtig, halfdoorzichtig en geheel verduisterend. Kies voor iedere ruimte de stijl die het beste aansluit op jouw voorkeuren en persoonlijke leefstijl. Ook de ligging ten opzichte van de zon kan een rol spelen tijdens het maken van de afweging. Als je de opties open wilt houden dan kun je voor duo rolgordijnen kiezen die met afwisselend lichtdoorlatende en verduisterende stroken zijn gemaakt. Dan kun je precies kiezen welke mate van doorzichtigheid je op ieder moment wilt hebben.

3. Kies voor elektrisch

Het is in theorie mogelijk om standaard gordijnen te automatiseren. Er zijn hiervoor diverse producten op de markt die in meer of mindere mate werken. Het voornaamste risico bij deze aanpak is dat je niet zeker weet of de motor goed aansluit op het gordijn. Bij PoweredBlinds weet je zeker dat het gordijn bij de motor past en andersom. Deze systemen zijn gemaakt op basis van een Somfy motor met diverse materialen die afgestemd zijn op het systeem. Je weet dus op voorhand dat jaloezieen goed werken met alle functionaliteit die je verwacht.

4. Let op het licht

Er is natuurlijk licht en er is kunstlicht. Natuurlijk licht heb je weinig invloed op, die kun je binnen laten schijnen of met gordijnen tegenhouden. Met vitrage breek je het licht, met verduisterende gordijnen houd je al het licht tegen. En met aluminium jaloezieen kun je kiezen om het licht voor een deel door te laten met een hoek naar boven of naar beneden. Je denkt wellicht niet dat je meerdere keren per dag de stand van de jaloezieen gaat bijstellen, met elektrische raamdecoratie is dat een fluitje van een cent. Een stukje verder open of juist dicht, naar boven of naar beneden naar gelang de situatie.

Raamdecoratie is een manier om privacy in huis te creëren, het is een soort zonwering en je kunt er de sfeer in iedere ruimte mee bepalen. Zeker met elektrische raamdecoratie kun je eenvoudig de hele dag door met verschillende opties spelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *