Mooi,  Trends

Potgrond en tuinaarde, wat is het verschil

Om je planten beter te laten groeien, zijn er veel producten verkrijgbaar die als vruchtbare ondergrond dienen. De meest voorkomende mengsels die gebruikt worden zijn potgrond en tuinaarde. Maar moet je nu potgrond of tuinaarde kopen? We leggen de verschillen hieronder voor je uit, en geven je tevens wat tips.

Tuinaarde: mengsel van turf en compost

Tuinaarde is een mengsel van turf en compost. Van compost weet je zelf hoe het tot stand komt, misschien heb je zelf een composthoop in de tuin. Turf is een veensoort die geen kalk bevat. Deze substantie heeft een lage PH-waarde en bevat geen voedingsstoffen. Tezamen met de compost, die wel voedingsstoffen heeft, wordt zo tuinaarde gemaakt. Dit uiteindelijke mengsel bevat minder poriën (luchtigheid) dan potgrond en is zwaarder.

Potgrond van Tuinshop

Potgrond is lichter omdat het meer lucht bevat. Ook de potgrond van Tuinshop is een op secure wijze samengesteld product dat – het woord zegt het al – meer geschikt is om planten in potten en bakken te kweken. In een pot creëer je een aparte leefomgeving voor de plant die vrijwel geen nuttige invloeden van buitenaf krijgt. Dan is het dus zaak dat de grond uitgebalanceerd is. Zoals potgrond.

Wormen maken de volle grond luchtig

De woorden zeggen het eigenlijk al: potgrond is voor planten in potten en met tuinaarde verrijk je de grond in je tuin, in beide gevallen gaat het om voedingsstoffen. De zogenaamde volle grond bevat onder meer wormen die voor luchtigheid zorgen. Zo kunnen de plantenwortels hun weg vinden en groeien planten er op een meer natuurlijke manier. Wormen en andere nuttige beestjes vind je doorgaans niet in potten.

Cacaodoppen en andere bodembedekkers

Over beestjes gesproken: sommige wil je juist niet bij je planten hebben, zoals slakken. Bestel je toch een paar zakken potgrond van Tuinshop, kijk dan meteen even rond op die site. Je vindt er zakken cacaodoppen, daar houden slakken niet van. Er zijn meer soorten bodembedekkers beschikbaar, want elke plant heeft zo zijn eigen behoeftes. Hydrokorrels, schors, kokos of houtsnippers bijvoorbeeld.

Voordelig: een Big Bag tuinaarde kopen

Een rekensommetje leert dat je van potgrond niet zo veel nodig hebt als van tuinaarde. De potten op je terras zijn zo gevuld, dan heb je aan enkele zakken van 45 liter genoeg. De borders in je tuin hebben natuurlijk meer nodig. Tip: bestel dan meteen een Big Bag tuinaarde, een kuub (kubieke meter) potgrond die in je tuin wordt afgeleverd. Een beetje scheppen en harken en je hele tuin is vruchtbaar!

Grond in Nederland: geschikt voor moestuinen

Je mengt de tuinaarde gewoon met de volle grond in je tuin. We geven geen garanties over de grond die je bij je huis hebt, maar doorgaans is de bodem in Nederland prima geschikt om groenten en fruit in te kweken. Het klimaat is dat niet altijd, dus met bijvoorbeeld tomatenplantjes is het raadzaam deze op te kweken in kleine potjes achter het raam. In april mogen ze de volle grond in, of in mooie potten.

Moestuin-apps

Het aantal soorten groente, fruit in kruiden dat je in Nederland kunt kweken is zeer divers. Van tomaten tot bonen en van kool tot prei. Om alles zo goed mogelijk bij te houden, installeer je gewoon een moestuin-app. Makkelijke Moestuin, Moestuinder, Moestuinweetjes Planner, myGarden, Mijn Tuin of Dr. Panda’s Moestuin helpt je verder. Hier zie je dus of je potgrond of tuinaarde kopen moet. En daarvoor weet je de website van Tuinshop wel te vinden!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *