Uncategorized

Vrouwenvoetbal: feitjes op een rij

Met het WK voetbal in Qatar in aantocht, zou je bijna vergeten dat wij ook nog eens een heel erg goed Nederlands vrouwenelftal tot onze beschikking hebben. Afgelopen zomer deden ze wederom mee aan het EK voetbal voor vrouwen. En al jaren presteren de dames goed, zelfs vaak beter dan de mannen, op deze wedstrijden. Toch is er niet veel bekend over vrouwenvoetbal en ons eigen aandeel erin. Wij zetten een aantal feitjes voor je op een rijtje.

Getallen

Wereldwijd beoefenen veel vrouwen voetbal. Heel veel, zelfs! Er wordt geschat dat er zo’n 40 miljoen meisjes en vrouwen voetballen, waarvan er in 2017 meer dan 150.000 in Nederland deel waren van een club. Er bestaan in Nederland 7 voetbalclubs waarin enkel vrouwen spelen. Voor ons eigen Nederlands vrouwenelftal spelen op het moment 23 dames, waaromheen weer allerlei mensen werkzaam zijn om deze te helpen naar de kampioenschappen. De dames worden steeds populairder bij het grote publiek, en dat is maar goed ook. Tijdens de WK-duels keken meer dan een miljoen Nederlanders naar de live-uitzendingen. Dit zijn natuurlijk lang nog niet zoveel mensen als die naar het mannenvoetbal kijken, maar alsnog zijn het er jaarlijks steeds meer.

Salaris

We weten helaas allemaal dat de voetbalvrouwen wereldwijd lang niet zoveel verdienen als dat de mannen dat doen. Hoewel er steeds meer discussie ontstaat in de maatschappij over gelijkheid en het rechttrekken van de lonen, houden clubs de bal vaak nog wel een beetje af. Dat ligt niet aan de premie en het geld uit commerciële activiteiten: deze is sinds dit jaar (terecht ook) rechtgetrokken. De lonen van de clubs zélf verschillen echter nog drastisch van dat van de mannen. 

Dat is jammer, want als er iets is gebleken is dat de vrouwen zeker net zo goed spelen als (en soms ook wel nog beter dan) de mannen. Lieke Martins, bijvoorbeeld, verdient per jaar zo’n half miljoen euro – waar Frenkie de Jong 16 miljoen casht binnen dezelfde twaalf maanden. Het gemiddelde jaarsalaris van de vrouwen ligt rond de 50.000 euro. Niet slecht voor stervelingen als wij, maar alsnog: de kloof mag wel wat minder groot.

Spel

Gesproken over dat spel: de Oranjeleeuwinnen werden in 2017 Europees kampioen en tweede tijdens het wereldkampioenschap in 2019. De mannen kunnen dus zeker nog wel wat leren van de vrouwelijke voetballers. 

Sinds 1991 worden er WK vrouwenvoetbal gegeven. Sindsdien hebben er 8 WK’s plaatsgevonden. Tijdens het laatste wereldkampioenschap deden er 32 teams mee. Dat was al een stuk meer dan de 24 die er de keer ervoor meespeelden. Volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland zullen ze opnieuw een gooi doen naar de wereldtitel. Het WK zal in verschillende Australische en Nieuw-Zeelandse steden plaatsvinden. Op 20 juli 2023 begint het WK vrouwenvoetbal in Auckland, en een maand later is de finale in Sydney. In de eerste poule is Nederland geplaatst met de Verenigde Staten – en laat dat nou nét de club zijn van wie zij verloren in 2019. Wij hopen natuurlijk op een rematch. En met hoe goed ze het doen, zouden wij er niet van opkijken als ze wederom hoog eindigen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *