Gezondheid

Alles over het verloop van je zwangerschap

Je zwangerschap is een spannende, mooie en vooral hele bijzondere tijd. Waarschijnlijk ben je begonnen met je ovulatie berekenen, en nu is het dan eindelijk zover! Er komt in deze periode een heleboel op je af. Wij helpen je daarom graag op weg met nuttige informatie over het verloop van je zwangerschap.

Eerste trimester

In het eerste trimester kom je er waarschijnlijk achter dat je zwanger bent. Sommige vrouwen hebben in deze periode veel last van misselijkheid en stemmingswisselingen door de hormoonhuishouding in het lichaam die verandert. Geef je zwangerschap door aan je arts of verloskundige en maak vast een afspraak voor een eerste echo. Ook is het belangrijk om foliumzuur en eventueel nog andere prenatale vitamines te gaan slikken. Tussen week negen en week veertien van je zwangerschap kun je de NIPT en de 13 wekenecho laten uitvoeren om eventuele afwijkingen uit te kunnen sluiten.

Tweede trimester

In het tweede trimester voelen de meeste vrouwen zich weer een stuk beter en energieker. Je buik kan in deze periode flink gaan groeien en je hebt grote kans dat je het eerste schopje gaat voelen! Je kunt ook een 20 wekenecho laten uitvoeren. Dit is een medische echo waarin er wordt gekeken naar de gezondheid van je baby. Bovendien kun je nu ook het geslacht te weten komen. Omdat je in deze periode minder last hebt van zwangerschapskwaaltjes, is dit de ideale tijd om een aantal dingen te gaan regelen voor de komst van je kleintje. Denk aan:

-Het inrichten van de babykamer

-Een kraampakket (vaak gratis verkrijgbaar via je zorgverzekering

-Het regelen van de kinderopvang

-Bespreek je zwangerschapsverlof met je werkgever

Derde trimester


In het derde trimester ga je steeds meer uitkijken naar de bevalling. Vanaf het moment dat je 36 weken zwanger bent, kan de baby eigenlijk ieder moment komen. Ontzettend spannend natuurlijk! In deze periode heb je misschien last van slapeloosheid, bekkenpijn of moet je vaker plassen. Je kunt deze periode gebruiken voor de laatste voorbereidingen zoals het volgen van een bevalcursus, borstvoedingskleding kopen of het schrijven van de enveloppen voor de geboortekaartjes.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *